Welk socialemediakanaal is het beste voor jouw bedrijf?

In een ideale wereld ben je omni-present en zorg je voor top-content op je blog, Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube en, als je dan toch bezig bent, TikTok. Helaas, veel kmo’s hebben te weinig tijd, zin of kennis om overal hun merkbekendheid uit te bouwen. Wat nu?

Als kmo doe je er goed aan om goed na te denken voor je begint. Het socialemediakanaal dat je kiest is sterk afhankelijk van je bedrijf, maar ook van wie jij bent en wat jou het beste ligt.

Benieuwd welke socialemediakanalen het beste bij jou passen? We helpen je graag op weg met ons stappenplan.

Welk socialemediakanaal is het beste voor jouw bedrijf?

1. Bepaal je ideale klant

Op welk kanaal is jouw klant het meest actief? LinkedIn is de go to-plek voor B2B. Daar kan je voornamelijk 30-49-jarigen bereiken. Jonge doelgroep? Instagram en YouTube zijn wereldwijd het populairst bij 18- tot 29-jarigen. Instagram doet het vooral goed bij vrouwen. Heel jonge doelgroep? Verdiep je in de wereld van TikTok en Snapchat. Opgelet: op TikTok kan je nog niet adverteren.

 

2. Verkoop je een product of dienst?

Producten zijn eenvoudiger visueel voor te stellen dan diensten. Instagram of zelfs Pinterest kan dus een goede keuze zijn voor visueel sterke merken. Voor een dienst moet je al wat creatiever aangelegd zijn om dit goed in te vullen. Twitter is ideaal als je in de nieuws- of informatiesector zit. Instagram werkt bv. goed voor lifestyle, food, fashion, art en travel.

 

3. Definieer je doel

Wil je je merk meer in de kijker zetten of wil je mensen aanzetten tot kopen? Het organische bereik op Facebook is opmerkelijk laag, hier zal je dus niet veel conversies op creëren. Maar het is wel handig om mensen aan je merk te doen denken en een band te creëren met je community. YouTube is ideaal om je expertise aan te tonen aan de hand van tutorials en handige tips en tricks. Instagram is goed voor een band op te bouwen maar ook om te verkopen. Volgens internationaal onderzoek heeft 77% van de Instagram-gebruikers al eens een aankoop gedaan via het platform. LinkedIn is ideaal om je positie als expert te versterken door informatie en kennis te delen. Twitter is goed voor PR, hier kan je heel snel antwoorden op vragen of problemen van klanten.

Of je kan natuurlijk deze flowchart gebruiken om te bepalen waar je je content post 😉

Flowchart social media

Maar serieus: hoe begin je aan dit grote sociale avontuur als bedrijf? In het algemeen kunnen deze drie richtlijnen je op weg helpen:

Be Social. Het beste resultaat behaal je door actief te zijn. Niet alleen zelf posten, maar ook antwoorden op reacties en DM’s, zelf posts liken,…

Be yourself. Wees jezelf, dat heeft het meest effect op je doelgroep én zal jou ook het minste moeite kosten om te maken.

Be persistent. Hou vol! Geef je strategie minstens drie maanden de tijd. Een publiek opbouwen heeft tijd nodig. Blijf consequent posten, ook al krijg je in het begin niet heel veel reactie. Trust the process!

 

Ben jij een van de 33% CEO’s die geen tijd heeft om een strategie te bedenken, posts te creëren en je kanalen te beheren? Dan zorgen wij er graag voor dat jij hier nog maar een uur per maand aan besteedt in plaats van een uur per dag. Lees meer over ons pakket socialemediabeheer!

Bronvermelding:

Oberlo over Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn, Snapchat.