Wil je groeien op sociale media? Blijf dan actief!

Sociale media zijn krachtige platformen. Ze vereenvoudigen globale communicatie, maar eenvoudig zijn ze niet precies. Door de invloed van algoritmes, trends en gebruikersgedrag scoor je helaas niet zomaar op sociale media. Hiervoor moet je betrokkenheid met je volgers creëren en dat doe je enerzijds door zelf berichten te plaatsen en anderzijds door interactie met hen te hebben. Kortom, het komt erop neer dat je actief moet zijn om je statistieken op peil te houden. En dan liefst op een authentieke, originele en boeiende manier. Want enkel zo kan je gaandeweg je bereik vergroten. Een stevige opdracht … Daarom leggen wij je het belang uit van actief zijn op sociale media, geven we je de beste tijden om te posten mee en doen we uit de doeken hoeveel tijd je dagelijks online moet doorbrengen.

Blijf actief bezig met je volgers

Waarom je actief moet zijn op sociale media:

Het kan je bereik vergroten

Regelmatig berichten plaatsen, kan je bereik vergroten. Meer berichten betekent simpelweg meer kansen om gezien te worden door je publiek. Wanneer zij vervolgens interactie hebben met je posts, kunnen die berichten door het algoritme worden opgemerkt en aan nog meer mensen worden getoond. En dit kan op zijn beurt leiden tot meer volgers en potentiële klanten.

Je creëert betrokkenheid

Het initiele doel van socialemediakanalen was mensen dichter bij elkaar brengen. Het community-gevoel is dus heel belangrijk en wordt beloond door het algoritme. Daarom loont het om interactie te hebben met andere gebruikers. Door op berichten en reacties van anderen te reageren, creëer je betrokkenheid. Hiermee bouw je een eigen community op die ook interactie heeft met jouw berichten, deze deelt en aan jou denkt wanneer er nood is aan bepaalde producten of diensten.

Je blijft op de hoogte van trends en van de concurrentie

Wanneer je actief bezig bent met sociale media, weet je als geen ander wat jouw publiek bezighoudt. Zo kan je op hun wensen inspelen en je producten of diensten waar nodig aanpassen. Zo kan je ook sneller inspelen op de laatste trends en ontwikkelingen in jouw branche. En niet onbelangrijk: je kan de activiteiten van concurrenten volgen en ervoor zorgen dat jij een leider in jouw vakgebied blijft.

Maar zelfs wanneer je regelmatig actief bent, een community opbouwt en de laatste nieuwe trends inzet om je concurrentie een stapje voor te zijn, kan het gewenste succes uitblijven. Alles staat of valt met het tijdstip waarop je iets publiceert.

Wanneer je op piekmomenten post, kan dat je bereik vergroten:

Facebook

In Europa werkt het voor velen het best om tussen 12:00 en 15:00 uur op Facebook te posten. In deze periode nemen mensen vaak lunchpauze en checken ze daarbij hun sociale media. Ook ’s avonds tussen 18:00 en 21:00 uur wordt er veel op Facebook gepost, omdat de meeste mensen dan thuis zijn.

Tip: Lees onze blog ‘Het Instagram- en Facebook-algoritme uitgelegd’ om te ontdekken hoe jij de code achter deze platformen voor jou kan laten werken.

Instagram

Voor Instagram telt hetzelfde als voor Facebook: tijdens de middagpauze en ’s avonds worden posts het meest bekeken. Dit zijn de uren waarop mensen tijd hebben om door hun feed te scrollen. Maar ook tussen 17:00 en 18:00 wordt Instagram veel gebruikt in Europa. Wij vermoeden dat dit komt doordat de gebruikers van Instagram doorgaans jonger zijn dan die van Facebook. De jongere gebruikers van het platform zijn tussen die uren onderweg naar huis en hebben dus tijd om hun gsm erbij te nemen.

 Tip: Lees onze blog ‘De beste tijden om te posten op Instagram’ om meerdere populaire tijdsloten doorheen de week te ontdekken.

LinkedIn

Voor LinkedIn verschillen de beste tijden om te posten dan weer volledig omdat het platform meer voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Daarom post je op dit platform best tussen 8:00 en 10:00 uur en tussen 16:00 en 18:00 uur. Want op deze uren zijn professionals het meest actief.

X

Op dit platform, dat eerst bekendstond als Twitter, is de periode tussen 12:00 en 15:00 uur een goed moment om te posten. En ook ’s avonds is de periode tussen 18:00 en 21:00 populair om dezelfde reden als bij Facebook.

Tip: Lees onze blog ‘Het algoritme van X‘ om erachter te komen met welke soort interacties jij kan scoren.

Je kanalen onderhouden, contact hebben met zowel huidige als potentieel nieuwe klanten en up-to-date blijven met nieuwtjes in jouw sector vraagt dus wel wat tijd. Een algemene richtlijn is om minstens één tot twee uren per dag actief met je socialemediakanalen bezig te zijn, op een authentieke en boeiende manier.

Let er wel op: sociale media veranderen voortdurend en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. En wat op het ene platform werkt, werkt daarom niet op het andere. Denk bijvoorbeeld aan onze blog met downloadbare Social media cheat sheet. Zo is er helaas geen gouden regel die voor iedereen geldt. Je test dus best verschillende momenten uit om te posten. Experimenteer daarin ook met verschillende soorten content op al je verschillende kanalen. Bekijk je resultaten en stuur je marketinginspanningen bij. Enkel op die manier zal je uiteindelijk te weten komen wat voor jou het best werkt. Al geven onze tips hierboven je ongetwijfeld een vliegende start.

Laat je jouw socialemediakanalen toch liever beheren door een getraind communicatieteam? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag je communicatiedoelen bereiken!