Zo bereid je jouw bedrijf voor op de zomerperiode

De zomer staat weer voor de deur en dan trekken werknemers en werkgevers weer massaal op vakantie. Dat kan natuurlijk de omzet van je bedrijf beïnvloeden. Maar met een goede voorbereiding kan de rustigere zomerperiode ook kansen bieden.

Het is normaal dat je inkomstenstroom doorheen het jaar fluctueert. Om een zomerdip in de cashflow van je bedrijf te voorkomen, deel je jouw tijd best zo efficiënt mogelijk in. Je kan jezelf een hoop tijd besparen door een duidelijk antwoord klaar te hebben op volgende vragen:

  • Wie is jouw ideale klant?
  • Wat is jouw corebusiness?
  • Wanneer ontvang je de meeste en minste opdrachten?
  • Hoe kan je deze drie zaken op elkaar afstemmen?

Wil jij tijdens de zomer graag doorwerken en je inkomsten vergroten? Bedenk dan een zomeractie waarmee je potentiële klanten aanspreekt. Stem je actie af op je doelgroep en laat je creativiteit de vrije loop.

Probeer elk moment optimaal te benutten

Merk je dat je in de zomer minder opdrachten krijgt? Dan kan dat het perfecte moment zijn om je kennis aan te scherpen met een opleiding.

Gebruik de zomer om je marketing helemaal op punt te zetten. Zit je met je bedrijf op sociale media en heb je al een marketingplan? Is je website nog up-to-date? Tijd om al die puntjes eindelijk eens van je to-dolijst te schrappen. Lees zeker onze blogs over LinkedIn, Instagram en Google My Business en zet je bedrijfspagina’s helemaal op punt.

Tijdens de zomer worden er meer beurzen en andere evenementen georganiseerd. Het ideale moment dus om je producten of diensten voor te stellen aan potentiële klanten. Op zo’n event kan je meteen ook leuke content maken om promotie te maken op sociale media.

Stem je vakantieplannen strategisch af

Uiteraard is het ook belangrijk dat jij als ondernemer ontspant tijdens de zomer. Het leven gaat niet alleen over werken. Even opladen is belangrijk voor jezelf en je bedrijf. Het is dan ook cruciaal dat je goed voor jezelf zorgt.

TIP: Beslis of je bedrijf collectief sluit of je liever hebt dat het schip altijd bemand is.

Plan je reis- en rustmomenten tijdens de zomer en de rest van het jaar zoveel mogelijk in op de momenten waarop jouw klanten ook op vakantie zijn. Zo ondervind je weinig hinder van een zomerdip en loop je zo min mogelijk inkomsten mis. Wanneer je klanten opnieuw beroep op je willen doen, ben je weer beschikbaar.

Tips van The Owl

Om ons bij The Owl zo goed mogelijk voor te bereiden op de vakantieperiode, houden we rekening met een aantal zaken. Zo staan de socialemediakanalen voor al onze klanten drie maanden op voorhand ingepland. Omdat The Owl niet collectief sluit is er altijd iemand aanwezig. Dankzij onze open interne communicatie weet iedereen ook alles over de lopende zaken zodat we je altijd kunnen helpen.

Zo, nu ben je helemaal klaar om op vakantie te gaan. Maar stel zeker eerst nog je out-of-officemail in. Heb je geen inspiratie voor? Wij geven je 10 originele ideeën mee in onze blog.