Hoe schrijf je goede captions voor Instagram?
Zit je soms vast als je een caption verzint voor jouw Instagram-foto? Ga je voor grappig? Serieus? Inspirerend? Leerrijk? Gebruik je emoji’s? En wat met hashtags?
Waarom zijn goede captions belangrijk?
Een goede begeleidende tekst is thumbstopping. Je lezer stopt met scrollen en blijft even hangen. En dat wordt meteen beloond door het Instagram-algoritme. Hoe meer tijd iemand besteedt aan jouw posts of hoe er wordt gereageerd, hoe beter je zal scoren volgens het algoritme (en dus ook aan een groter percentage van je volgers getoond worden).
Captions zijn een heel krachtige tool om meer interactie, likes, comments, shares en zelfs websitebezoeken te genereren. Als je echt met de grote jongens meespeelt, kan je zelfs op de ontdekkingspagina terechtkomen.
Wat schrijf je dan als caption?
Heb je al een goede foto gevonden? Laat je daardoor inspireren. Vertel een verhaal dat past bij het beeld én relevant is voor jouw merk. Maak het persoonlijk. Vertel over een eigen ervaring of gebruik de woorden van een klant die getuigt over jouw product of dienst. Hoe herkenbaarder je tekst, hoe populairder.
Zorg voor een toegevoegde waarde. Instagram is een platform waar velen op zoek zijn naar inspiratie of advies. Bouw een vertrouwensband met je doelgroep op door waardevolle kennis te delen, tips of motivatie. Het helpt om te weten wie je doelpubliek is door je Instagramstatistieken te analyseren.
Lange of korte captions?
Short captions are so 2019. 😉 In 2020 wordt er volop ingezet op verhalen vertellen. De tijd van een enkele emoji onder een foto is voorbij. De ideale caption is bijna een micro-blog met waardevolle content die relevant is voor jouw brand. Een persoonlijke touch scoort heel goed. Dit soort teksten zijn ideaal om een band te creëren met je doelgroep. (Ook een van de trends van 2020 trouwens).
Dus: hoe schrijf je goede captions (in de praktijk)?
- Start met een knaller van een openingszin. Verras, verleid, val op! En dat in de eerste 125 tekens. De rest van je tekst zit verstopt achter ‘… meer’. Je doel is om mensen op dat knopje ‘… meer’ te laten klikken.
- Voeg een duidelijke call-to-action toe. Vertel je publiek wat jij wilt dat ze doen: vertel me jouw favoriete cocktail in een reactie, ga naar mijn website, lees deze blog, tag jouw sportmaatje … Ga er niet van uit dat de lezer zelf aanvoelt wat je doel was van deze post. Je mag heel duidelijk zijn. Wij, terughoudende Belgjes, hebben vaak een steviger duwtje in de rug nodig om te reageren.
- Schrijf in de stijl van jouw merk. Ga op zoek naar jouw tone-of-voice. Probeer een stijl te vinden die natuurlijk aanvoelt voor jou. Zo zal het schrijven van je captions je veel makkelijker afgaan. Heb je nog geen stijl gekozen? Laat je inspireren door andere accounts. Wat spreekt jou aan? Wat past bij jouw doelgroep? Sowieso mag je stijl op Instagram iets informeler zijn dan op andere kanalen. Dat werkt het beste om interactie uit te lokken.
- Voeg hashtags toe om je vindbaarheid te verhogen. Hashtags groeperen posts met een gelijkaardige content, waardoor mensen snel nieuwe accounts kunnen ontdekken die binnen hun interesse valt. Kies hashtags die goed scoren, maar niet té goed. Je wilt opvallen in de massa. Vermijd generische woorden zoals #love of #women, maar kies een term die perfect past bij je doelpubliek en niet té ruim is. Wissel voldoende af per post, zodat je niet wordt bestraft door het algoritme.
- Verzorg je lay-out. Lange teksten kunnen bijna niet zonder welgekozen witruimte. Velen zullen al gemerkt hebben dat het cliché ‘eenvoudiger gezegd dan gedaan’ hier heel erg van toepassing is. Instagram maakt het je niet gemakkelijk om paragrafen te maken. Kleine life hack: kopieer de spaties tussen deze haakjes (⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀) en gebruik die aan het einde van een paragraaf. Zorg wel dat je geen extra spatie zet na deze reeks, want dan zal je tekst weer verspringen. En verder, geduld, diep ademen en nog eens proberen. 😉
Verder lezen?
Lees ook onze blog over het analyseren van je Instagramstatistieken en de beste tijden om te posten op Instagram. Je leest ook meer over hoe je smartphonefoto’s voor Instagram kan nemen als een pro en over hoe je topicals kan gebruiken in je contentplanning.
Veel succes!